Ja

Inspireras av att bo och leva i Örnsköldsvik

Välkommen till Örnsköldsvik! Här ger varje dag dig en möjlighet att uppleva det fantastiska livet i världsarvet Höga Kusten. Vi erbjuder dig en plats där valfriheten är stor, inte minst när det gäller boende och där människors starka engagemang gör att det händer saker i stort och i smått.

Här i Örnsköldsvik möts du av en gemenskap som genomsyrar allt från boende till kultur, från företagande till friluftsliv. Människorna i vår stad är inte bara invånare – de är kreatörer, entreprenörer och grannar som arbetar tillsammans för att göra livet här ännu bättre.

Genom egna initiativ och olika samarbeten mellan invånare, näringsliv och kommun startas fler företag och byggs fler bostäder. En skaparkraft som även gör att föreningslivet blomstrar med ett stort utbud inom kultur, friluftsliv och idrott.

Engagerade entreprenörer och fastighetsägare ser till att vi har en levande stadskärna som ständigt utvecklas och ett nöjesutbud som är relativt stort med tanke på vår befolkningsstorlek.

Har du barn? Här finns det gott om barnvänliga områden. Örnsköldsvik räknas till en av de tryggaste platserna i Sverige. I Länsförsäkringars ranking hur barnvänliga kommuner är utifrån variablerna trygghet, skola, fritid och idrott är Örnsköldsvik på 27:e plats i Sverige och i absoluta toppen i Norrland.

En del av Höga Kusten

Örnsköldsvik är en del av Höga Kusten. Här lever du nära naturen med tillgång till det vackra kuperade landskapet och den fantastiska skärgården.

Staden ligger vid havet och erbjuder en levande stadskärna med prisade restauranger, små butiker och stora gallerior, samt en rad olika mysiga caféer. Från stadens inre hamn har du direktkontakt med skärgården. En bit uti skärgården ligger de vackra öarna med sina kala klippor och badhällar, men även de skogsbeklädda öarna och vita stränderna.

Ett "stenkast" från staden väntar Höga Kustens bedårande natur som erbjuder fantastiska möjligheter för friluftsliv, motion och avkoppling. Gör vandring som fyller dig med energi, ta en löprunda eller ta med dig barnen på en upptäcktsfärd bland de grönskande skogarna, där varje stig och varje glänta erbjuder en ny spännande värld att utforska.

Närhet i tid – närhet mellan människor

Det handlar inte så mycket om vad Örnsköldsvik är, utan vad du blir då du kommer hit. Mår du bra av vacker natur, med skog och hav? Gillar du att grannen hejar? Blir du en gladare förälder då hämtningen på förskolan tar tio minuter i stället för en timme? Då är valet enkelt. Vi kan inte mäta oss med storstadens utbyggda kollektivtrafik, men här erbjuder vår länstrafikbolag Din Tur goda kommunikationer med buss och tåg. Tar du bilen så kan du ta dig till Örnsköldsviks centrum utan att fastna i ändlösa bilköer. Ska du ut i världen tar du enklast flyget från Örnsköldsvik Airport.

Valfrihet i boende

Boendealternativen är många, här kan du forma ert liv precis som du önskar. Oavsett du drömmer om en villa med havsutsikt, en lägenhet mitt i stadens puls, eller ett hem på den lugna landsbygden vid en sjö, i en lantbruksmiljö eller på lantliga gårdar, så finns alternativen här.

Örnsköldsviks stadskärna växer. Här byggs både hyres- och bostadsrätter i fantastiska lägen. Vill du bo en bit ifrån stan, men ändå ha tillgång till alla bekvämligheter? Då finns det många orter som ligger inom pendlingsavstånd. Själevad, Bjästa, Bonäset och Gullänget är bra exempel på orter en bit utanför centrala Örnsköldsvik, som erbjuder ett bra serviceutbud.

För er som har barn är detta en trygg plats att kalla hemma. Barnvänliga områden omger er, och med stolthet kan vi säga att Örnsköldsvik är en av Sveriges säkraste platser. Tänk er att ha allt detta inom räckhåll samtidigt som ni kan njuta av närheten till den imponerande naturen i Höga Kusten.

Så låt Örnsköldsvik bli er plats att kalla hemma, där skaparkraften hos dess invånare blir er drivkraft. Här ser människorna till att saker händer – företag startas, bostäder byggs, och gemenskapen växer. Välkomna till en plats där varje dag är en ny möjlighet och där ni är en del av något stort.

Mer inspiration

%%#6a762a%%accent-1%%