Om du har stora svårigheter att förflytta dig på egen hand har du möjlighet att få ett parkeringstillstånd för rörelsehindrad. Med tillstånd kan du parkera på de platser som är reserverade för personer med rörelsehinder.
Ett parkeringstillstånd för rörelsehindrade får bara utfärdas till den som har ett varaktigt funktionshinder som innebär att personen har väsentliga svårigheter att förflytta sig på egen hand. Transportstyrelsen anger ramarna och anser att de väsentliga svårigheterna att förflytta sig på egen hand ska bedömas från förmågan att förflytta sig med normalt använda gånghjälpmedel. Endast i undantagsfall beviljas ett parkeringstillstånd för passagerare - för den som inte själv kör bil.
Samhällsbyggnadsförvaltningen utfärdar parkeringstillstånd för rörelsehindrade på uppdrag av samhällsbyggnadsnämnden. Du söker parkeringstillstånd med blanketten Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrade. Du kan fylla i blanketten och skriva ut den från din dator eller ansöka direkt via e-tjänsten.
Läkarintyg ska skickas med ansökan. På intyget ska läkaren fylla i sin bedömning av din funktionsnedsättning.
För att kommunen ska kunna utfärda ett parkeringstillstånd behöver du också lämna ett foto i passformat. Formulär för foto och namnteckning hittar du som sista sida i ansökningsblanketten.
Du kan få blanketten för att söka parkeringstillstånd skickad hem till dig om du kontaktar kommunen, se kontaktinformation i högerspalten. Blanketten finns också att hämta i kommunens reception på Järnvägsgatan 6.
Din ansökan kan du lämna in i kommunens brevlåda eller direkt i vår reception. Du kan också skicka den med post till:
Örnsköldsviks kommun
Trafikenheten, PRH
891 88 Örnsköldsvik
När kommunen har utfärdat ett tillstånd skickas det med rekommenderad post till din bostad. Om du vill hämta ditt tillstånd gör du en anteckning om det på din ansökan. Då kan vi efter dina önskemål ringa, skicka en SMS-avisering eller e-post och meddela när och var tillståndet finns färdigt att hämta.
Ett parkeringstillstånd utfärdas efter prövning och beslut av kommunens handläggare på uppdrag av samhällsbyggnadsnämnden. Om du inte är nöjd med kommunens beslut kan du överklaga kommunens beslut till Länsstyrelsen. Länsstyrelsens beslut får överklagas till Transportstyrelsen, som tidigare varit sista instans. Men nu, efter att Högsta Förvaltningsdomstolen (HFD) avgjort ett mål och där konstaterat att PRH-tillstånd är en civil rättighet i enlighet med Europakonventionens artikel 6, ger detta en möjlighet att fortsätta till allmän förvaltningsdomstol. HFD har alltså beslutat att utöver den ordning som gäller för prövning av PRH-tillstånd (Länsstyrelsen, Transportstyrelsen) kan man fortsätta driva sitt mål vidare till Förvaltningsdomstolen - och om man får prövningsrätt - till Kammarrätten respektive HFD.
Ditt tillstånd förnyas inte automatiskt. Du måste göra en ny ansökan där kommunen ska göra en ny prövning utan att ta hänsyn till att du tidigare beviljats tillstånd. För att du ska vara säker på att få ditt nya tillstånd i tid så ska din ansökan vara hos kommunen senast två månader innan sista giltighetsdag. Parkeringstillstånd utfärdas för upp till tre år i taget och när ditt parkeringstillstånd har gått ut ska du lämna tillbaka det till kommunen.
Reglerna om parkeringstillstånd för rörelsehindrade hittar du i 13 kapitlet 8 § trafikförordningen (1998:1276) och i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2009:73) och allmänna råd. Dessa grudnar sig på Europeiska unionens rådsrekommendation av den 4 juni 1998 (98/376/EG) om parkeringstillstånd för personer med funktionshinder.
Ett svenskt parkeringstillstånd gäller i hela EES med olika villkor i medlemsstaterna inom den Europeiska unionen. Publikationen med allmän information och råd för villkor som gäller användandet av tillståndet i de olika länderna hittar du på länken.
Alla personhandlingar om parkeringstillstånd för rörelsehindrade är sekretesskyddade enligt sekretesslagen och sparas och behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR). Samhällsbyggnadsnämnden är personuppgiftsansvarig. Mer information om hur vi hanterar personuppgifter finns på www.ornskoldsvik.se/gdpr.
Sidansvarig:
E-tjänster och blanketter
Kontakta oss
Kontaktcenter
0660-880 00
Skicka e-post
Handläggare trafikenheten
Skicka e-post
Skicka brev till:
Örnsköldsviks kommun
Trafikenheten, PRH
891 88 Örnsköldsvik
Besöksadress
Vikingagatan 38
891 38 Örnsköldsvik
OBS! Boka tid före besök!
Mer information
Ansvarig chef
Camilla Åberg
TF Enhetchef Trafikenheten
0660 - (2)6 54 02