Viktig information om coronapandemin

Det är du och jag som har makten över viruset - tillsammans kan vi minska smittspridningen. Läs mer om hur Örnsköldsviks kommun hanterar coronapandemin.

 • Du är här:
 • Startsida
 • Krisinformation
 • Viktig information om coronapandemin

Viktig information om coronapandemin

Örnsköldsviks kommun följer Folkhälsomyndighetens och regionala smittskyddets rekommendationer kring hantering av coronaviruset och sjukdomen covid-19.

I hela landet gäller nationella föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19. Alla i samhället har en skyldighet att vidta åtgärder för att förhindra smittspridning.

Nationella råd och rekommendationer

Dessa gäller oavsett om du är vaccinerad eller inte.

 • Stanna hemma när du är sjuk och testa dig vid symtom
  Har du symtom på covid-19 ska du stanna hemma och testa dig. Läs mer om symtom på covid-19. Länk till annan webbplats. Om du eller någon i hushållet har symtom eller blivit smittad av covid-19: håll avstånd, tvätta händerna ofta och noggrant. Håll dig också informerad om särskilda rekommendationer från Folkhälsomyndihgeten och den regionala smittskyddsläkaren. Läs om hur vi minskar smittspridningen. Länk till annan webbplats.

 • Håll avstånd till andra, undvik trängsel
  Håll alltid avstånd till andra människor, både inne och ute. Undvik platser och miljöer med trängsel. Respektera olika arrangörers anvisningar, de har fortfarande krav på att utöva sin verksamhet på ett sätt som är säkert ur smittskyddssynpunkt.

 • Umgås smittsäkert
  Umgås smittsäkert, gärna utomhus. Vaccinerade personer kan tre veckor efter första dosen träffa personer från några olika hushåll inomhus. Men tänk på att du fortfarande kan bära på smittan. Därför är det viktigt att fortsätta skydda personer som ingår i en riskgrupp.

 • Tvätta händerna ofta
  Var noga med handhygienen. Finns inte tvål och vatten, använd handsprit.

 • Arbeta hemifrån så ofta du kan
  Kom överens med din arbetsgivare om att arbeta hemifrån när detta är möjligt.

Nationella och regionala rekommendationer uppdateras kontinuerligt på Krisinformation.se Länk till annan webbplats.

Aktuellt om vaccin och provtagning

Provtagning för covid-19

Aktuell information om provtagning för covid-19 via vårdguiden 1177. Länk till annan webbplats. Om du har symtom är det viktigt att du först kontaktar 1177 och inte beger dig till en vårdinrättning med risk att smitta andra. Telefon: 1177

Boka vaccinering - öppet för dig som är 16 år eller äldre

Läs mer och boka tid på vaccinationsenhet i Västernorrland. Länk till annan webbplats. OBS: Du behöver ingen e-legitimation för att boka via webben. Du kan också boka via appen "Mitt vaccin", för den krävs dock e-legitimation. Har du inte bokat in första vaccindosen ännu är det hög tid att göra det nu.

Om du tagit första sprutan men inte bokat in tid för den andra erbjuder regionen möjlighet till drop-in på Skyttis vissa dagar i september, sedan stängs den vaccinationslokalen. På 1177 ser du vilka tider som gäller och hur länge det måste ha gått sedan du fick dos 1. Länk till annan webbplats.

Telefonsupport om vaccinering

Region Västernorrland har en telefonsupport, som komplement till 1177 Vårdguiden, för frågor om vaccinering och tidsbokning. Telefon: 0611- 804 00. Under vardagar kan du även få hjälp på finska hos supporten.

Se upp för covid-bedrägerier

Det förekommer bedrägeriförsök där personer uppger att de är från 1177 Vårdguiden. Om någon okänd kontaktar dig ska du aldrig lämna ut bankuppgifter eller e-legitimation, exempelvis BankID. Läs mer om bedragare som påstår att de är från 1177 Vårdguiden. Länk till annan webbplats.

Skärpt rekommendation om covid-test efter utlandsresa

Folkhälsomyndigheten skärpte 12 juli rekommendationen om covid-test vid återkomst efter resa utanför Norden. Läs mer om vilka undantag som görs för vaccinerade och vad som gäller i övrigt. Länk till annan webbplats.

Det är hög belastning på samhällets telefontjänster, särskilt sjukvårdsrådgivningen. Har du allmänna frågor kan du först leta information från andra pålitliga källor. Hjälp gärna personer i din närhet att hitta trovärdig information.

På dessa webbplatser finner du pålitlig information:

Krisinformation.se har aktuell och bekräftad information från myndigheterna på fler än 20 språk samt på teckenspråk och lättläst svenska. Länk till annan webbplats.

Folkhälsomyndigheten har information om covid-19 på flera olika språk samt på svenskt teckenspråk, lättläst och uppläst. Länk till annan webbplats.

Vårdguiden 1177 har information om bland annat provtagning och vaccinering mot covid-19. Länk till annan webbplats.

Region Västernorrland har information om läget i länet Länk till annan webbplats..

Tidningen 8 sidor har information på lättläst svenska Länk till annan webbplats.

Du kan också ringa det nationella informationsnumret 113 13 angående allmänna frågor om covid-19.

E-hälsomyndigheten om covidbevis i samband med resor i Europa. Länk till annan webbplats.


Översatt information

Emergency information from Swedish authorities in more than 20 languages is given by Krisinformation.se Länk till annan webbplats.

Public Health Agency of Sweden – information about the corona, covid-19 in different languages Länk till annan webbplats.

Public Health Agency of Sweden - important information about vaccination against covid-19, in different languages ( Länk till annan webbplats.you have to scroll  to the middle of that page)

Informationsverige.se - information about covid-19 in different languages, Länk till annan webbplats. videos that for example describe testing against covid, avoid spreading virus, how long to stay at home.

National telephone services
Call telephone number 08-123 680 00 if you have general questions about covid-19 and wish to speak directly to those who answer in any of these languages: Amharic, Arabic, Bosnian, Croatian, Dari, English, Persian, Russian, Serbian, Somali, Spanish or Tigrinya. The telephone line is staffed Monday through Friday from 9 am to 3 pm.

Information på finska och samiska

Suojele itseäsi ja muita infektion leviämiseltä (finska) Länk till annan webbplats.

Suddje iežat ja earáid njoammuma viidumis (nordsamiska) Länk till annan webbplats.

Vaarjelh datnem jïh mubpide suetiem geerjehtidh (sydsamiska) Länk till annan webbplats.

Kommunens verksamheter bedrivs huvudsakligen enligt ordinarie rutiner. Anpassningar och begränsningar kan dock förekomma i de fall verksamheten bedömer att åtgärderna är nödvändiga för att motverka trängsel och risk för smittspridning. De allmänna råden om att hålla avstånd och att vara noga med handhygien gäller fortfarande, såväl inom kommunens verksamheter som samhället i övrigt.

Örnsköldsviks kommun följer händelseutvecklingen av coronaviruset och arbetar aktivt för att hjälpa och stötta lokala näringlivet med olika åtgärder för att minska de negativa effekterna av coronaepidemin.

Slopad avgift för upplåtelse av offentlig plats förlängs
För att stötta lokala näringslivet i coronapandemin förlänger samhällsbyggnadsnämnden beslutet om att ta bort den kommunala avgiften för markupplåtelse på offentlig plats i kommunen, till exempel torghandelsplatser och uteserveringar. Beslutet gäller från och med 30 juni 2021 till och med 31 december 2021. Ansökningsprocessen går till som tidigare och du ansöker om tillstånd hos polismyndigheten.

Tillsyn av trängsel på serveringsställen

Kommunen utför trängseltillsyn på serveringsställen, tillsynen gäller även uteserveringar. Du som driver ett serveringställe hittar fakta, råd och vägledning för att undvika trängsel och förebygga smittspridning på Länsstyrelsen Västernorrlands webbplats. Länk till annan webbplats.

Ansökan om stöd till korttidsarbete
Företag som drabbats av tillfälliga och allvarliga ekonomiska svårigheter på grund av coronapandemin kan ansöka om stöd till korttidsarbete hos Tillväxtverket från och med måndag 29 mars 2021. Stödet kan sökas retroaktivt från 1 december 2020. Läs mer på Tillväxtverkets webbplats. Länk till annan webbplats.

Företagsakuten – kostnadsfri rådgivning och vägledning
Företagsakuten är en nyinrättad funktion som erbjuder snabb, kostnadsfri rådgivning till dig som är aktiv företagare i Örnsköldsvik, för att minska de ekonomiska konsekvenserna av coronaviruset. Du få hjälp med frågor om bland annat kortidspermitteringar, varsel och likviditetsproblem. Rådgivningen får du av lokala företagsrådgivare som anslutit sig till Företagsakutens konsultbank. Läs mer om Företagsakuten.

Läs om pandemilag för covid-19 som gäller från 10 januari 2021, tillsyn och frågor och svar på länstyrelsens webbplats. Länk till annan webbplats.

På Folkhälsomyndighetens webbplats kan du läsa mer om rekommendationer för minskad risk för smittspridning i handeln Länk till annan webbplats..

På Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) webbplats hittar du som är verksamhetsutövare tips, råd, checklista och exempel för att anpassa verksamhet så att du och dina medarbetare, besökare och gäster kan följa myndigheternas riktlinjer och råd. Läs mer på MSBs webbplats. Länk till annan webbplats.

Verksamt.se är myndigheternas gemensamma webbplats för företagsinformation och företagstjänster. Totalt innehåller verksamt.se information från fler än 45 myndigheter. Här publiceras löpande information som kan vara bra för dig som företagare att ha. Läs mer på Verksamts webbplats. Länk till annan webbplats.

På Region Västernorrlands webbplats kan du läsa mer om utvecklingschecken där små- och medelstora företag möjlighet att söka stöd för att mildra effekterna av covid-19 och kunna utveckla sitt företag. Läs mer på Region Västernorrlands webbplats. Länk till annan webbplats.

På tillväxtverket.se hittar du information och stöd som kan hjälpa dig hantera förändringar på grund av covid-19. Sidan uppdateras löpande. Läs mer på Tillväxtverkets webbplats. Länk till annan webbplats.

Hos Försäkringskassan finns information om bland annat slopat karensavdrag under en period i vår. Läs mer på Försäkringskassans webbplats. Länk till annan webbplats.

Hos Skatteverket finns bland annat information om anstånd med skattebetalning på grund av följderna av coronaviruset. Läs mer på Skatteverkets webbplats. Länk till annan webbplats.

På regeringens webbplats kan du följa regeringens arbete med anledning av coronaviruset. Länk till annan webbplats.

På Svensk Handels webbplats hittar du samlad information och material för en trygg och säker handel. Länk till annan webbplats.

På Tillväxtverkets webbplats kan du som är företgarae inom natur– och ekoturism söka ekonomiskt stöd i form av utvecklingscheckar. Länk till annan webbplats.

Du är också välkommen att kontakta oss genom att skicka e-post till Företagslotsen via e-post: foretagslotsen@ornskoldsvik.se

I Näringslivsnytt veckobrev vill kommunen förmedla information om stöd och rådgivning som finns att få, samt om kommunens åtgärder med fokus på företagande. Med veckobrevet kan vi förmedla information snabbare till dig än med vårt vanliga nyhetsbrev. Läs och prenumerera på Näringslivsnytt

Coronapandemin kan få konsekvenser i form av psykisk ohälsa, oro och ensamhet bland personer som upplever sig isolerade. Även våld eller hot om våld kan öka när det sociala nätverket begränsas.

Är du våldsutsatt och behöver konkret hjälp, kontakta kommunens resurscentrum mot våld.

Kvinnofridslinjen 020-50 50 50 har öppet dygnet runt. Dit kan den som är utsatt för våld vända sig, men även anhöriga, vänner och yrkesverksamma kan ringa för stöd och rådgivning.

Rädda barnens stödchatt Kärleken är fri är till för dig som är barn eller ungdom. Dit kan du vända dig för att prata om hedersrelaterat förtryck och våld, begränsningar, rättigheter och kärlek. Se Rädda barnens stödchatt Kärleken är fri. Länk till annan webbplats.

Bris stödtelefon för barn 116 16 tar också emot samtal från unga som känner oro, upplever våld i hemmet eller är utsatta för våld.

Föreningen Mind- för psykisk hälsa erbjuder samtalsstöd för alla som upplever press och psykisk ohälsa. Länk till annan webbplats.

Sveriges Kommuner och Regioners uppdrag "Psykisk Hälsa" ger tips och råd i: Stödlista -Psykisk hälsa i kristid Länk till annan webbplats.

Kommunens anhörigkonsulenter erbjuder stödjande samtal till äldre och anhöriga som känner sig ensamma eller oroliga. Läs mer om stöd till anhöriga.


Publicerad: